Pogoji za vključitev v delo oz. za opravljanje študijskih obveznosti
|
|
Znanja iz predmetov: Matematična analiza, Temelji klasične fizike. |
Vsebina
|
|
Cilji in vsebina meroslovja, panoge, meroslovni sistemi (mednarodni, regionalni, nacionalni, industrijski).
Sledljivost in umerjanje merilnih sredstev.
Vrednotenje merilne negotovosti.
Etalonske baze, mednarodna primerljivost merilnih rezultatov.
Ureditev merilnih zmogljivosti in integracija merilne tehnike v proizvodnjo.
Pojmovanje kakovosti proizvodov in storitev, cilji zagotavljanja kakovosti, celovito obvladovanje kakovosti.
Uvajanje sistema zagotavljanja kakovosti, dokumentacija in zapisi v sistemu kakovosti/vodenja.
Zahteve standardov kakovosti /vodenja (ISO 9001, ISO/IEC 17025, ISO TS 16949,…).
Ugotavljanje skladnosti (z evropskimi smernicami, nacionalno regulativo, standardi in ostalimi normativnimi dokumenti).
Certifikacija, akreditacija in kontrola.
Motivacija za kakovost.
Osnovna orodja za upravljanje kakovosti.
Stroški kakovosti. |
Temeljni literatura in viri
|
|
• B. Ačko: Meroslovje in kakovost, FS Maribor, 2011.
• P. Howarth, F. Redgrave: Metrology – in short, spletno gradivo Euramet, 2008; http://www.euramet.org/index.php?id=mis
• A. Šostar: Management kakovosti, učbenik, Univerza v Mariboru, Fakulteta za strojništvo Maribor, 2000.
• J.M. Juran: Quality control handbook, McGraw – Hill, 1988.
|
Cilji in kompetence
|
|
Cilji:
Cilj tega predmeta je podati osnove meroslovja ter praktično znanje s področja meroslovnih zahtev za industrijo (organizacijski in tehnični vidiki), ki jih pogojuje mednarodni trg, ter podati osnovno znanje s področja organizacijskih vidikov kakovosti v podjetjih ter seznaniti študenta s standardi kakovosti, postopki ugotavljanja skladnosti in metodami za zagotavljanje kakovosti.
Kompetence:
Razumevanje pomena in organizacije meroslovja, samostojno obvladovanje meritev v industriji z organizacijskega in tehničnega vidika, razumevanje pomena kakovosti in sistemskih pristopov k zagotavljanju kakovosti procesov.
|
Predvideni študijski rezultati - znanje in razumevanje
|
|
Po zaključku tega predmeta bo študent sposoben:
razumeti pomembnost kakovosti merilnih rezultatov,
uporabljati orodja za doseganje kakovosti meritev,
poznati organizacijske in tehnične vidike zagotavljanja kakovosti procesov, proizvodov in storitev,
razumeti evropsko in slovensko regulativo na področju kakovosti proizvodov in storitev (evropske smernice, standardi, slovenska zakonodaja). |
Predvideni študijski rezultati - Prenosljive/ključne spretnosti in drugi atributi
|
|
Spretnosti komuniciranja: ustni zagovor laboratorijskih vaj, pisno izražanje pri pisnem izpitu, ustno izražanje pri ustnem izpitu.
Uporaba informacijske tehnologije: uporaba svetovnega spleta za iskanje ustreznih informacij.
Reševanje problemov: praktična uporaba znanj za reševanje industrijskih problemov.
Delov v skupini: skupinsko delo pri seminarju in laboratorijskih vajah.
vzpostavitev in organizacija industrijskega meroslovnega sistema,
" obvladovanje kakovosti procesov, proizvodov in storitev.
|
Metode poučevanja in učenja
|
|
frontalna predavanja,
reševanje domačih nalog,
izdelava seminarskih nalog,
praktično delo pri laboratorijskih vajah. |