Pogoji za vključitev v delo oz. za opravljanje študijskih obveznosti
|
|
|
Vsebina
|
|
Priprava bioloških vzorcev za kemijsko analizo (sušenje z zamrzovanjem, ekstrakcija, kislinski razklop vzorcev).
Volumetrijske metode (nevtralizacijske, kompleksometrične in redoks titracije).
Spektrometrične metode (MAS, AAS in ETAAS, ICP-AES, ICP-MS) in njihova uporaba pri določanju anorganskih in organskih snovi, makro- in mikroelementov ter težkih kovin v živilih (sadje, zelenjava, meso, mleko itd..), v krmi in v pitni vodi.
Kromatografske metode (plinska kromatografija, tekočinska kromatografija) in njihova uporaba pri določanju ostankov pesticidov, rastlinskih barvil, antioksidantov in organskih kislin v sadju in zelenjavi.
|
Temeljni literatura in viri
|
|
• Douglas, A. Skoog, Donald M., West, F. James Holler. 1992. Analytical chemistry. Saunders College Publisher.
• Douglas A. Skoog, Donald M. West, F. James Holler, Stanley R. Crouch, Fundamentals of Analytical Chemistry, 9. izdaja, Cengage Learning, ZDA, 2014
• Strokovno področna znanstvena periodika.
|
Cilji in kompetence
|
|
- zna izbrati in uporabiti postopke za pripravo bioloških vzorcev
- zna izbrati in uporabiti primerno titracijsko metodo za določitev snovi v bioloških vzorcih
- razume principe spektroskopskih metod (MAS, AAS in ETAAS, ICP-AES, ICP-MS) in primere njihove uporabe
- zna uporabiti kromatografske metode pri določanju ostankov pesticidov, barvil in drugih snovi
|
Predvideni študijski rezultati - znanje in razumevanje
|
|
- Poznavanje nekaterih analitskih metod.
- Interpretacija rezultatov. |
Predvideni študijski rezultati - Prenosljive/ključne spretnosti in drugi atributi
|
|
Sposobnost aktivnega sodelovanja pri delu v kemijskem laboratoriju. |
Metode poučevanja in učenja
|
|
Predavanja in laboratorijske vaje. |